Skip to content

E&S premoženjsko svetovanje

Pred kratkim sem bil na pijači s prijazno osebo iz E&S premoženjsko svetovanje, ki mi je na dolgo in široko predstavila njihove investicijske sklade. Neuk kot sem sem vso znanje vsrkaval vase in spraševal mnogo podrobnosti. Številke so menda sicer figurativne ampak med 15% in 30% letnimi donosi se mi zdi dosti dobra številka. Še posebaj, ker me menda banka goljufa z mojo varčevalno knjižico in denar samo zgubljam. Toda po drugi strani sem pa goreč privrženec guglanja informacij še posebaj, če v nekaj vložim moje življenjske prihranke.

Torej naloga je bila zelo preprosta. Glede na to da podjetje verjetno ni začelo delovati prejšni mesec mora biti na internetu že polno ljudi, ki je vlagalo v enega od njihovih skladov in svoje izkušnje napisalo na internet. Mogoče na začetku skočim še na njihovo spletno stran in pogledam, če imajo kakšen feedback forum kar gor. Žal je stran skupna s tujimi stranmi in nasploh ne nudi nekih posebnih informacij. Ena velika reklamna brošura.

Iskalni termini so na začetku zelo preprosti “E&S”+izkuÅ¡nje, občasno tudi kakÅ¡en pozivitne pride notri. Iskal sem pretežno s pomočjo iskalnika Google v katerega neodvisno zaenkrat Å¡e kar verjamem. No nazaj k rezultatom. Izkaže se, da sem pri vsem bil malo preveč optimističen. O pozitivnih izkuÅ¡enj s samim podjetjem in skladom sploh nihče ni pisal. Å e več, internet je poln slabih mnenj o njih.

ÄŒe povzamem pisanje po spletnih forumih:

  • Podjetje do nedavnega sploh ni imelo dovoljenja za trženje teh skladov, ker zakonodaja da ni tega omogoča a so jih vseeno tržili
  • Pri vlaganju v te tuje sklade me slovenska zakonodaja ne varuje in če gre karkoli narobe moram iskati pravno pomoč v tujini.
  • Menda si posredniki jemljejo neverjetno visoke vstopne in izstopne provizije kar ni običajna praksa.
  • Posredniki oz. osebni svetovalci naj bi bili plačani glede na efektivnost novačenja. To pa pomeni, da jim ni v interesu svetovati vlagateljem naj Å¡e malo počakajo z vlaganjem in je njihova objektivnost vpraÅ¡ljiva.
  • Govora je o nekem mrežnem marketingu. Sicer poudarjajo da to ni enako kot piramidne igre ampak že to da je potrebno poudarit da to ni legalno mi zbuja dvome.
  • Opozorilo Agencije za trg vrednostnih papirjev
  • Na forumu vzajemci se celo vse debate o njih vržejo v nemoderiran koÅ¡

Navsezadnje pa mi njihove izredno slabe spletne strani povejo tudi, da očitno ne obvladujejo modernih marketinških metod in da niso v koraku s časom. Za podjetje, ki mi lahko prodaja edino znanje invenstiranja mi to predstavlja resen problem.

Mogoče pa samo jaz ne znam iskati. Če najdete kakšne pozitivne izkušnje z njimi (ali jih imate) pa jih kar dodajte med komentarje ali pa mi pišite. Bom z veseljem popravil tale vnos.

69 responses to “E&S premoženjsko svetovanje

  1. Takole je s to zadevo. Verjemi, ko ti rečem-STRAN OD TEGA. Imel sem izkušnje z njimi, tako, da vem precej reči, ki potrdijo zgornji nasvet. Kar se pa denarja tiče, pa ga rajši ne vlagaj, ampak zapravljaj-živi se samo enkrat:)

  2. Če te zanima pozitivna izkušnja, ti lahko povem da imam z njimi zelo pozitivne izkušnje.
    Omogočili so mi vložiti v sklade z relativno velikim donosom. In imam velik profit tako da so provizija ki jo plačaš podjetju hitro povrne. Oseba ki mi je to razložila je sicer dobro zaslužila, ampak sam sem še več. Bonus pa je da zelo hitro dobim informacije kam in kako je pametno vlagat. In to je zelo veliko.

    Izstopne provizije ni.

    Sam tržim produkte svojega podjetja in sem tudi plačan po učinku. Ampak vsak pameten prodajalec ve, da je zadovoljna stranka vredna zlata in da pljuva v lastno skledo če ne naredi najbolje za njo (win-win situacija).

    Način trženja me ne moti, tudi v Merkatorju me ne zanima kako so oni organizirani, tako kot mojega podjetja (informacijska tehnologija) ne zanima kako mi tržimo. Ja imam nek način multilevla (mrežni marketing).
    In v informacijo naj povem da je sam multilevel marketing čisto legalna zadeva.

    Res pa je da trenutno nimajo dovoljenja za trženje skladov v RS. Res pa je tudi, da lahko sam vlagam v katerokoli državo EU (mi slovenska zakonodaja to omogoča).
    Kar se pa tiče varnosti denarja v SLO ali npr. LUX vam priporočam, da preberete njihovo zakonodajo in preverite njihov mednarodni ugled in naš.

    Mogoče bo kdo rekel da sem pristranski, vendar za mene je njihovo svetovanje super. In svetovalec je postal moj dobri prijatelj.

  3. Žviš resda enkrat, zato živi dobro tudi na stara leta.

    Takrat je dobro imet kaj rento iz sklada, kakÅ¡no nepremičnino…

  4. Čim dlje stran od njih, kajti tista provizija, ki jo poberejo za kvazi svetovanje je navadna laž. Od te provizije živi E&S, ki pa nima veze z samim skladom. O samem skladu je dosti napisano drugod.

    No, sej veliko drugje piÅ¡e, če pa hočeÅ¡ preveriti kako zelo dobri so, jih pa stestiraj z nekaj bolj strokovnimi vpraÅ¡anji, ki jih nenazadnje lahko poiščeÅ¡ na spletu ter njim pripadajoče odgovore pa primerjaj kaj boÅ¡ dobil v odgovor. Po izkuÅ¡njah se bodo odgovoru izmikali in začeli o nečem tretjem… Kako boÅ¡ dobro obrnil denar, kako lahko pri njih zaslužiÅ¡ itd.

  5. Kakor vsaka storitev ima tudi ta svoje zagovornike in svoje nasprotnike.
    Osebno na primer ne prenašam Mobitela in koristim Simobil. Kdo drug obratno, ker po njegovi presoji Simobil sux.
    V tržnem gospodarstvu pač trg presoja kdo je boljši.
    Povem pa en primer.
    Kdor hoče vložiti v Julius Bär sklad mora upoštevati, da je minimalen nakup 500.000,- €, da je treba upoštevati 5% AGGIO pri nakupu in praktično vedno tudi posredniško provizijo (najverjetneje 1.5%, ker v tujini posredniška vloga in upravljalska vloga običajno nista povezani, kakor pri nas).
    Kaj hočem s tem povedati? Dobre stvari niso poceni.
    Če ne verjamete poglejte performanse Julius Bär skladov.

  6. Jst grem v ponedeljek na seanso. Mislim, da si nikoli nebodo zaželeli takÅ¡nega kot sem jst, ker bom ostalim povedal resnico. Sklad ni sporen – sporni je mrežni marketing.
    Aja, navem kako je lahko tako super duper sklad PFS če dela izgubo ???

  7. nimam pojma o skladih;)oziroma drugač bom rekel;)sem samouk in mam nekaj malega vloženega doma in v tujini:Ne razumem samo nečesa?Zakaj vas tako skrbijo minusi;)?Moje prvo pravilo je da je najbolje kupovati poceni,kajti sklad ki je naredil minus ima veliko več šans da bo v prihodne naredil plus.Ali se mogoče motim?Moja petletna bilanca ne kaže tega.Je pa res da dnar razpršim in sem zadovoljen z 15 do 20% na leto.Moje osebno mnenje pa je da v Sloveniji marsikje vlada monipol,tako tudi v skladih.Pa nam več blebetu ker itak brez veze.Rad bi samo to da bi lahko pri nas kupu kar hočem,pa tud banana produkt iz banana države če treba ne pa da se moram po tujini preganjat;)še dober da obstaja internet;).Lep dan vsem pa brez zamere,kajti v življenju so pomembne dobre stvari in dobre besede

  8. Pa folk, kaj se vi zavedate…kaj se tle..govori…to je vse streljanje u prazno!!!
    Pranje možganov..pa ne vem kaj???
    Vsaka reklama je pranje možganov…
    Npr. Najbolj zdrava čokoladica…
    Orbit z enim vdihom zdravo grlo???
    Ma kaj je to mogoče res…ma dej folk prihajajo iz tujine in slovenija jih ne podpira…zato se jih napada…kot vsako drugo podjetje,pač ma taktiko kako pridobit čimveč strank, glede multilevel marketinga, pa bi reku takole…kaj te briga koliko zasluži eden nad tabo??
    Kaj ko delaš v eni firmi, se sprašuješ, zakaj pa ima moj direktor tako plačo? Hmmmm..
    Malo se zamislte preden pišete komentarje.
    Lep pozdrav vsem.

  9. Zivjo !

    Glede na vse komentarje, ki sem jih slišal na tem forumu. Bi še jaz dodal svojega. Z E&S še nisem bil v stiku, slišal pa sem tako negativne in pozitivne stvari.
    Večino ljudi skrbi, za kaj služi teh 900 evrov. Nekdo na forumu je omenil, da služi za multilevel marketing, kar je popolnoma res, kajti vstopna provizija ( agio), se ponavadi nameni za posrednike, kar je marsikaterih državah določeno z zakonom, ostalo je svetovanje, ki ga lahko zaračuna broker seveda, če se stranka za to odloči, neodvisno od vstopa v sklad, kjer je edina vstopna provizija in seveda najnižji znesek oziroma vložek, ki se razlikuje od brokerja, možen pa je tudi direkten vstop preko same upravljalske družbe.

    Po zakonodaji seveda lahko Slovenci vlagamo v sklade v tujini, potrebno je seveda imeti odprt račun v tujini , predvsem v Nemčiji in Avstriji,lahko vstopimo direktno ali indirektno preko posrednikov, ki ponujajo ponavadi znižane vstopne provizije, tudi 0, tudi skladi julius bar templeton fidelity merrill lynch se dobijo od 1000 evrov naprej( nekje tudi od 250 npr DWS skladi ali preko varčevalnega načrta po 50 evrov z znižanimi vstopnimi provizijami, za to obstajajo v Nemčiji številni brokerji, nekaj pa ima res zelo ugodne pogoje ( nekateri ponujajo tudi več kot 6500 skladov. tudi brezplačen račun in seveda nobenih 900 evrov zraven, večninoma pa je treba znati dobro nemško alimangleško kar je edina slabost. Gre pa za najboljše svetovne sklade,s katerimi se naši res ne morejo preimerjati za katere ni treba plačati nobenega prisilnega svetovanja, svetovanje si stranka sama izbere če si ga želi.

    lp

  10. glejte ljudje to ni napizdancija ker podjetje obstaja od leta 1981 ali nekaj podobnega! torej je na samem trgu ze več kot 20 let torej če bi bila to neka napizdancija bi verjetno tut v drugih drzavah po evropi ji prepovedali samo delovanje oz. trzenje tek skladov! res je da se vplača vstopna provizija najprej, vendar ljudje samo gledate kaj date negledate pa kaj dobite za to! in tukaj dobite ne malo ampak veliko! razlika pa je tut v tem da so tukaj stroÅ¡ki v naprej znani kar pa kok jaz vem pri drugih niso oz. so v drobnem tisku, kar pa jih prebere le malo ljudi! samo v tem je razlika oni ti vse povedo kako in kaj je teba drugi pa zau to zamolčijo! sicer pa če ste realni kdo pa bo danes del zastojn saj vsak teći k temu da zasluzi čim več in da za svoj denar dobi čim več! nekatere stvari tu niso poven pa jih ljudje mrzlično kupujejo! drage avte si tut kupujejo pa imajo potem neke srtoÅ¡ke s njim pa v bistvu avto izgublja vrednost! denar pa se tukaj plemeniti in ne izgublja vrednosti! ljudje ki pa tukaj delajo pa niso neki “norčki” ker imajo tut vsake toliko časa izobrazevanje in to ni samo 1x na leto. naj se Å¡e človek tako trudi da bi bil prisoten na vseh predavanjih in ne more bit ker jih je preveč, niti nima toliko časa! tako da ne smete gledat na neko stvar samo s temne strani, vedno si morate stvar predstaviti s dobrimi in slabimi posledicami! v bistvu pa brez slabega ni dobrega! lep pozdrav vam želim

  11. tut jaz sem vlozil sedaj v to denar pa sem zelo zadovoljen s njimi tako da se najprej pozanimajte in potem “jamrajte”! če pa bi kdo rad kaj več o tem pa me naj vpiÅ¡e dejko_dejan@hotmail.com kjer pa Å¡e lahko debatiramo o tem Å¡e in Å¡e!

  12. Očitno imamo tukaj spet nekaj ljudi, ki so jim že uspešno oprali možgane in zopet širijo demagogijo oz. popolnoma neprimerne primerjave, ki so jim bile vbite na glavo na E&S.

    Vsi vemo, da ne živimo v menjalnem gospodarstvu in da je potrebno na trgu za določeno stvar plačati. V zgoraj omenjenem primeru gre za primer poceni propagande, ki skriva bistvo problema.
    npr, skladi franklin templeton so eni najboljÅ¡ih svetovnih skladov, tako kot fidelity, merrill lynch, Julius Baer …
    Za vstop v sklad je poleg najnižjega možnega zneska potrebno vplačati vstopno provizijo, ki je pri franklin templeton okoli 5 %. ( agio). Upravljalska provizija se odšteje enkrat letno od oplemenitenega zneska in je vključena v sam donos. Velike svetovne upravljalske družbe kot je npr Fidelity, v upravljanju imajo več kot tisoč milijard evrov imajo 1 do 3 odstotke nižjo upravljalsko provizijo kar se precej pozna na donosu, poleg tega imajo precej boljše informacije, ker so prisotni povsod po svetu, zato so donosi teh skladov v daljših in tudi krajših obdobjih precej boljši od naših, imajo tudi zelo dobre bonitetne ocene. ( tudi do 5 zvezdic, AA).
    Zato prva trditev od omenjenega propagandista drži. Vendar kaj je s temi 900 evri, ? Teh 900 evrov služi zaslužku E&S in ni popolnoma nobene zveze z skladom.
    Zakaj ?
    če gremo na primer na stran družbe franklin templeton http://www.franklintempleton.de ugotovimo, da seveda za vstop v sklade ne potrebujemo nobenih 900 evrov. Samo izpolnemo formular in ga pošljemo na sedež družbe. Imeti moramo seveda odprt račun v Avstriji, kar pa ni tako velik problem. Potem lahko izbiramo med enkratnim vložkom v sklad ali varčevalnim načrtom ( po 50 evrov, E&S 100 evrov + 900 evrov.). E&S ti pri enkratnem pologu 2500 evrov poleg 5% vstopne provizije sklada zaračunajo še 3 % lastne, neviđeno, namen vstopne provizije je plačilo posrednikom. oni pa ti vzamejo še 3 % Jesus Christ
    Ko sem pregledoval njihove spletne strani in strani npr: nemških online brokerjev sem ugotovil strahotne razlike, stran E%S nima nobenih podatkov, prav po balkansko.
    zdaj pa primerjava stroškov:
    vzemimo najboljšega nemškega online brokerja comdirect ( comdirect.de), seveda samo glede skladov, delnice, zertifikate in ostalo pustimo.
    1. npr če vložimo v E&S enkratni polog najnižji možen
    2500 evrov plačamo poleg vstopne provizije 5 % še njihove 3% to znese skupaj 0,08 krat 2500 = 200 evrov stroškov
    pri comdirectu, ki ima na ponudbi 6500 skladov vse od 1000 evrov naprej, varčevalni načrt 50 evrov, E$S ima v manjših vsotah dostopne same sklade Templeton in Pionerr, in svoja BNP Paribas, ki sta njihova čisto povprečna, vendar njihova, zato ti jih najprej ponudijo in do skladov templeton kot nepoznavalec sploh ne prideš.
    stroški comdirect: nanjižji vložki so možni od 1000 evrov, vendar vzemimo za boljšo primerjavo 2500 evrov pri E&S, tukaj je vstopna provizija redno za najmanj 50 % znižana, tako da znaša 2,5 % in 0,025 krat 2500 =62,5 evra razlika je torej 137 evrov.
    Vzemimo za primer še varčevalni načrt E$S od 100 evrov naprej, comdirect od 50 evrov, redno znižane vstopne provizije najmanj 50 %, račun je brezplačen, vodenje računa v Avstriji stane 40 evrov letno + famoznih 900 evrov, ki so popolnoma nepotreben dodatek in služi multilevelmarketing mreži in ničemur drugemu. Razlika je očitna.
    Izobraževanja,ki jiH imajo so v glavnem prodajne strategije trženja in prodajanja produkta, kar je tudi bistvo takšne združbe. Treba je seveda ločiti med svetovanjem in prodajanjem produkta. E&S ti zaračuna prodajanje produkta.

    Veliko bi Å¡e dalo napisati, pa naj bo za enkrat dovolj
    Produkti so zelo dobri vrhunski, vendar se jih da dobiti precej ceneje in ugodneje, brez pohlepnih posrednikov DONOSA IN VARNOSTI.

    Slobo

  13. Za E&S ne morem povedati nič dobrega. Na začetnem infoju ti vsi lepo vse govorijo, celo ti plačajo pijačo in obljubljajo lepe dobičke. Nato te povabijo na tako imenovani osnovni seminar in moreš celo plačati za 2 kosili in večerjo 15.000 sit v glavnem te vse povsod preneso na okoli. Seveda se moreš še obvezno udeležiti seminarja za mentorje in nato te preprčajo oziroma operejo možgane v tako smer, da lahko v enem letu služiš tudi po 20.000 evrov. Seveda te povabijo še na strokovni seminar, ki poteka prav po balkansko, tam se izponjujejo kvazi pogodbe in v 12 urah pridobiš znanje, da postaneš finančni svetovalec pri podjetju E&S. Stroški, ki nastanejo ob vsem tem presegajo nato že preko 500 evrov in nato prideš do ugotovitve, da je najbolje imeti pred imenom samo en naziv F.R. vsi veste kaj pomeni. Kot sem opazil, skoraj nobeden od njih ne odpira tako imenovanih šparavčkov kot jih sami poimenujejo, saj je 900 evrov vstopne provizije res preveč in vsekakor vsi vedo kam gre ta denar. Tudi njihov produkt VIP polica, ki jo tržijo z sodelovanjem z zavarovalnico Tilijo ni ravno najbolj zaupanja vredna. So tudi druge naše zavarovalnice, ki nas zavarujejo pod boljšimi pogoji in so povezane z našimi družbami, ki tržijo vzajeme sklade. Glede Tilije pa lahko povem še eno stvar, da so odškodnine smešno majhne in na njih čakaš po nekaj mesecev ali celo let. Ljudje premislite ali boste tvegali ves svoj težko prigaran denar za družbo E&S in jim delali dobiček. Ne hvala mene pa nebodo barvali.

  14. Pozdravljeni !
    Jaz bi pa povedal da sem prfektno zadovoljen z podjetjem E&S!
    Za vse kar mi je blo rečeno : “Kupi delnice”, sem jih kupil pa če magari za 75eur in rečem da sem zelo zadovoljen. To je samo moj piskerček

  15. Kolikor vem E&S v svojih storitvah nima na razpolago storitev kupovanja delnic, razen če si mislil njihov sklad BNP Paribas za katerega plačaš skupaj 8 % provizije, kar še nisem videl nikjer na svetu. Njihov sklad je zelo povprečen, na renomiranih internetnih straneh ga ne najdeš. Niti firma BNP Paribas ga ne ponuja. Po internetu renomirani brokerji ponujajo poust na vstopne provizije redno 0d 50 do 100 procentov in nobenih kvazi 900 evrov provizije za svetovanje turbo finačnih svetovalcev, ki so še dan prej delali v mehanični delavnici, točili pijačo v gostilni ali še kaj hujšega. Ljudi ne nasedite psihološkim fintam in se jim ognite na 1000 kilometrov. Pobrskajte po internetu, kjer najdete veliko boljše ponudbe. Scientia est potentia !

  16. 8 Procentov je vstopne provizije samo za 1x polog v višini 2500 EUR ali več.

    Jaz vlagam trenutno v Templeton(kot mi je svetoval delavec E&Sa) in sem kot sem napisal prfektno zadovoljen.
    Razlika je v % na EUR ter v % na SIT.(tisti ki ne vrjamete, počakajte na eur v SLO in poglejte povprečni dobiček slovenskih skladov)

  17. Pa saj ne govorimo o tem, da so templeton skladi slabi, samo dobijo se na veliko boljši način, brez stroškov oziroma plačila za multilevelmarketing. Prihajamo evro, ti skladi imajo boljši donos od naših.
    To popolnoma drži, vendar dobiš v Nemčiji in Avstriji brez pranja možganov poleg templetonov skladov, tudi veliko drugih skladov, ki jih E&S sploh ne more ponuditi, ker je pač premajhen zato in je orientiran predvsem za bogatenje preko hrbtov in pleč naivnih ljudi. Pobrskajte po internetu,ne nasedajte ljudem, ki nimajo argumentov, in ponavljajo vedno iste mantre. Na moje utemljeno pisanje pa mi ni še nihče ponudil odgovora, ker ga nimajo. Stran od takšnih ljudi. Stran !!!!!!

  18. Bravo Slobodan MiloÅ¡ević bravo, bravo, bravo, bravo… Vse čestitke, dol z preprodajalci Slovenskega kapitala. Slovenija ne potrebuje E&S imamo dovolj svojih ponudnikov skladov in se ta E&S lahko kar poslovi, saj bo ATVP poskrbela da zbriÅ¡ejo in se nikoli več ne pojavijo. Navadni grebatorji so in mrž z njimi. Niso vredni nič, nekateri v tem MLM se bogatijo na račun naivnih ljudi ljudje denarja jim ne dajte ker ga ne boste nikoli videli v takÅ¡nem obsegu kot vam obljubljajo, prevara….. itd.

    premislite kam z svojim denarjem

  19. Moram se vključiti v to debato. Sam sem finančni svetovalec podjetja KD-group.
    Nekega dne je na mene slučajno naletel zastopnik podjetja E&S in mi začel razlagati o njihovem Paribas FS skladu, da kako je super, kake donose dosega, da ni primerjave s slovenksimi skladi in kako je sploh in oh…
    Po deset minutah posluÅ¡anja sem gospoda vljudno prekinil, mu povedal kdo sem in kaj delam in mu nato jaz razložil, kake donose dosega ta njihov “najboljÅ¡i” sklad. Namreč-kot vsak normalen podjetnik moraÅ¡ poznati tudi konkurenco in njene prednosti in slabosti,ne? In paribas dobro poznam, kar je uvidel tudi ta spoÅ¡tovani gospod(naÅ¡tel sem mu namreč tudi donose na letni, 3-letni in 5-letni ravni, hkrati pa primerjavo s slovenskimi skladi v Å¡tevilkah) in zapustil debato. Mi je bilo kr malo Å¡koda, ampak zgleda, da je uvidel, da floskule, s katerimi tržijo to svoje sr… pri meni ne zaležejo.
    Ljudje božji, toplo vam priporočam, preden se odločite za vlaganje, dajte se prej malo pozanimat in ne verjemite vse na prvo besedo-sploh pa,in to bom zdaj napisal z velikimi črkami:
    900€ JE NEPOTREBEN STROŠEK!
    To je provizija E€S-a, rajši ta denar naložite kam v sklad, boste imeli od tega dosti več.
    No, pa lep pozdrav!

  20. Pozdravljeni!
    mene pa zelo zanima, če je kakšna možnost, da pri podjetju E&S ne plačaš 900 eurov ali pa enkratno položiš 2500 eurov???

    Kajti tudi to so mi omogočili po določenem času, ko so videli, da se ne odzovem na njihovo ponudbo, zanimalo pa me je zakaj teh 900 eurov?

  21. pred približno pol leta sem se odzval na povabilo prijatelja, ki že nekaj časa dela v podjetju E&S, naj pridem na brezplačno informativno predavanje.

    to, da je bilo predavanje zastonj, me je zelo razveselilo, saj sem bil v letošnjem letu kar na nekaj predavanjih in seminarjih, pa sem drugje vedno plačeval za udeležbo.

    v glavnem: izvedel sem, kaj sploh so investicijski skladi in kako izgleda vse skupaj, saj se do takrat nisem preveč zanimal za te zadeve. po predavanju smo Å¡li posluÅ¡alci skupaj s predavateljem na pijačo (ki je bila tudi brezplačna), kjer smo se Å¡e dodatno pomenili o vlaganju, dobičkih, provizijah,…

    seveda je tudi mene zanimalo, zakaj je potrebno vplačati teh spornih 900 €. pa sem dobil dva odgovora: 1.) v ta znesek je vključeno svetovanje in servis – upravljanje s skladom (brezplačno prestavljanje denarja iz sklada v sklad, osebno informiranje);
    2.) tega zneska ni potrebno plačati, ampak potem bom moral sam spremljati, kaj se dogaja na trgu ter za vsak premik plačati vstopno provizijo.

    ker sem imel nekaj privarčevanega, sem se odločil za prvo varijanto. dal sem 900 € prijatelju (ta me pa menda res ne bo nategnil) ter se z nim dogovoril o namenu in znesku mojega vlaganja. prijatelj je drug dan na podjetju E&S v Ljubljani pripravil vso potrebno papirologijo in prišel iskat še preostali denar, ki sem ga imel namen vložiti. preletela sva pogodbe ter obrazce o profilu vlagatelja (mene) in nekajkrat sem se moral podpisati. vse ostalo je uredil prijatelj.

    povedal mi je, da ima do mene sedaj obveznost, da me obvešča o dogajanju na trgu ter da mi bo svetoval, kdaj in zakaj spremeniti način in vsoto vlaganja.

    v pol leta, kolikor časa že vlagam, me je službeno (privatno se slišiva vsak teden) že drugič poklical nekaj dni pred božičem in mi je zaželel vse najboljše ob praznikih ter obvestil o tem, kaj se dogaja v skladih, v katere sem vložil. sicer sem bil o svojem stanju obveščen že preko izpiskov, kajti svoje stanje tudi sam kdaj pa kdaj preverim na spletnih straneh, saj mi le ni vseeno, kaj se dogaja z mojim denarjem. vseeno pa sem bil zelo vesel, ker sem dobil dokaz, da nekdo bdi nad mojim vloženim denarjem.

    verjetno obstaja kakšen drug (cenejši) način vlaganja v sklade, vendar osebno ne bom žaloval za temi 900 € provizije, saj so skladi, v katere sem vložil, že v treh mesecih povrnili ta znesek.

    pozabil sem omeniti, da me je prvič poklical v sredini septembra, ko so delnice v enem od skladov padale. mislil sem si, da je to slabo, pa mi je prijatelj razložil, da je to dobro in če imam še kaj denarja, naj ga čimprej še vložim. poslušal sem ga (saj je vendar moj svetovalec) in vložil polovico sredstev, ki sem jih imel na voljo.

    in veste kaj? zelo mi je žal, da nisem vložil vse, saj so delnice kmalu za tem spet zrasle in sem dodatno (na hitro) zaslužil.

    sedaj razumem, zakaj je dobro, da delnice v skladih tudi padajo in mi sploh ni žal za tistih 900 €, o katerih vsi govorite, da je brez veze stran vržen denar. meni se zdi, da ni. pa naj služi za nekakšen multi level marketing, za samo firmo al pa za človeka, ki skrbi za moj denar. mi je čisto vseeno.

    jaz sem v pol leta že v +++++.

    srečno!

  22. Pol leta ni nikakrÅ¡na doba na podlagi katere bi lahko ocenili, ali smo v plusu ali ne. Pokličejo na začetku, ko dobiÅ¡ izpiske iz sklada, da ti jih kao razložijo. Stara finta, nov zadetek. Im če delnice padajo ti rečejo, da jih kupiÅ¡, to danes ve že vsak, ki malo bolj obrne časopis. Pa verjetno so ti rekli besede kot so cost- average effect in tako dalje … To ni nobeno svetovanje, verjetno so ti prodali njihove bnp paribas sklade, prestavljanje pa seveda ni zastonj, ampak ti pobere določen odstotek od vsote. Lahko bi govoril in govoril in produciral dodatne dokaze in argumente v prid quasi counselingu pa zaÅ¡to, svako tele ima svoje vesele sto ljudi sto čudi …

  23. še nekaj če lahko dobiš veliko boljše ali primerljive skalde pod boljšimi pogoji brez 900 evrov zakaj jih ne bi, velika čreda ovac pa sledi preprostim pastirjem in jih uboga. Tako je vedno v življenju. Relativno nepomembni ljudje vedno služijo na račun neznanja in predvsem strahu prestrašene in zbegane množice.
    C’ est une verite de la vie.

  24. Za vse tiste ki verjamete tisto najslabše o E&S!! Večina teh slabih svtari je napisala konkurenca in ljuje ki jim zavidajo zato ne verjamite vsega kaj preberete!

  25. Ti, “Slobo”, pa ne bi Å¡el nazaj v grob in dal miru nam, ki uživamo življenje brez tebe?

  26. Še do zdaj nisem slišal nobenih pametnih argumentov. Se vidi, da so na strani sami nepoznavalci in prestrašene ovce, ki jih potem z lahkoto pohrustajo pohlepni volkovo z ogromnim žrelom in minimalno možgansko kapaciteto.

  27. Pozdravljeni vsi tisti, ki sodelujete v debatah.

    Ne morem si kaj, da se ne bi oglasil,saj sem temeljito prebral prejÅ¡nje prispevke, v katerih je zaznati predvsem veliko strahu in zavračanja (apriornega) različnih tujih skladov. Razlogov za to je več, po mojem mnenju pa je glavno nepoznavanje trgov, patriotizem, hrepenenje po “starem sitemu” ipd.

    Ne razumite me narobe, moj namen ni žaljenje in polemiziranje na nizkotnem nivoju (kar se tu pogosto dogaja), ampak imam konkretno rešitev.

    Zato VSEM (tudi vam gospod, ki se podpisujete pod vzdevkom “slobodan miloÅ¡ević”) ponujam možnost, da posredujejo kakrÅ¡no koli vpraÅ¡anje v zvezi z ameriÅ¡kimi vzajemnimi skladi. Le-ti (začel sem seveda s slovenskimi) so že nekaj časa moja “strast”, kar pomeni, da poznam precej vzrokov zakaj so ti skladi relativno donosnejÅ¡i od naÅ¡ih. Poleg tega pa vam lahko zadevo popolnoma strokovno razložim (in utemeljim), saj je ravno to področje, ki ga preučujem na podiplomskem Å¡tudiju.

    Za konec pa le še nekaj-vprašate lahko tudi vse kar vas zanima in/ali teži o podjetju E&S, katerega organizacijo sem imel možnost spoznati. Ne boste verjeli, stvari niso tako črno-bele, kot se zdi!;)

    Morda sem postal eden izmed najbolj “Å¡tudiranih” sodelavcev te ekipe (kar me osebno precej moti), in to je po mojem mnenju eden izmed največjih problemov. Nekoliko drugače je prejeti svetovanje od ljudi, ki vedo kaj govorijo, kot pa od raznih “naturščkov” (osebno nimam nič proti njim, menim le, da jim močno manjka strokovnosti).

    Sicer pa se s podobnim problemom (slabim kadrom) soočajo tudi slovenske družbe, ki se ukvarjajo z investicijskimi skladi-sam sem doživel dve neprijetni presenečenji-tako na KD, kot tudi MP.

    Za sedaj naj bo dovolj, vas pa res vljudno vabim, da sprejmete moje povabilo in mi posredujete vsakršna vaša vprašanja na e-mail skladi@email.si (prosim le, da se zadržite raznih izbruhov ljubosumja, jeze ipd., saj za to obstajajo prav posebne ustanove).

    Na ta blog pa ne bom tako pogosto odgovarjal, zato vas prosim, če pišete na mail!

    Hvala za pozornost in lep dan Å¡e naprej!

  28. Pozdravljeni

    Tudi sam se odlocam ali bi placal teh spornih 900€ samo kolikor gledam in berem vidim da teh 900€ ‘sinfate’ samo tisti k niste bili pripravljeni placati vsi tisti ki so placali so zadovolnji s svetovanjem meni to navec pomeni ker sem totalen laik na tem podrocju in bi samo vlagal in imel bi svetovalca. Pozanimov pa sem se koliko tudi stane ura svetovanja od 50 do 100€ no in ce gledamo da bom rabil svetovanje velikokrat v teh 20 letih toliko casa bom ulagal bom zapravil veliko vec kot 900€ potem pa pride se davek k bi ga moral u sloveniji placat na koncu ko bi hotel denar vn uzet pa se spet pomoje splaca dati na zacetku 900€ treba pa je tud kdaj pa kdaj slad zamenjati in tkaj ti E&S omogoca 8x letno brez provizije prenos… zelo rad bi zelel kaksen komentar na moje mislenje je pa res da za tiste ki presedite cele dneve za racunalnikam in se spoznate na te zadeve kar se tice skladov lahko sami upravljate svoj denar pa ne rabite svetovalcev in je potem 900€ malo prevec ampak ce se hocete te spustit u sklade morate pa potem znati se tekoce anglesko in tekoce nemsko to pa tudi vsak ne zna in se tudi povprecen slovenec ne more spustiti u tuje sklade.

    lp

  29. Pozdravljeni,sam imam izkušnje s tem skladom in E&S,sem tudi vložil v ta sklad in tudi dvignil denar!
    O kakšnih 8% govorite?Vsaj ko sem jaz vložil ni bilo nobenih 8% vstopne provizije,ampak 4,85% od vloženega zneska!Izstopne provizije NI BILO!!POVDARJAM NI BILO!!
    To je redkost.Res da je potrebno plačati 900€,to marsikoga boli,akpak čez čas ne da pozabiÅ¡ nanje ampak jih pokrijeÅ¡!Ampak je potreben čas in potrpljenje,katerega jaz nisem imel zato sem tudi denar pobral ven,ko je donos priÅ¡el na zeleno vejo.To bi pomenilo, ko je vrednost točke narastla za toliko da sem dobil ven celoten daner ki sem ga vložil….z 900€ vred.Neki malega sem Å¡e zaslužil morem priznat,ne veliko ampak v plusu sem bil;)
    Ne zdaj da jih zagovarjam,pač samo povem svojo izkušnjo z njimi,nekaj sem se naučil iz vsega tega ne veliko ampak neko osnovno izkušnjo sem dobil.In lahko še vedno kadar koli vložim v ta sklad in 900€ mi ni potrebno nikoli več plačati!!!
    plačaš jih samo enkrat!!!!
    Ljudje moji dragi nič ni zastonj na tem svetu,popolnoma nič!!!
    Å e to bi rad dodal……Å¡e vedno spremljam kaj se dogaja s skladom,ampak od takrat sem nisem več vložil,ker pač sklad premalo dela,vsaj jaz tako mislim in opažam.Poanta je samo v tem da v pravem trenutku ga flikneÅ¡ notri in v pravem ven…po domače rečeno:))
    Za na dolgi rok si ne upam,ker ma prevelika nihanja ta sklad.ÄŒe gledaÅ¡ letno bilanco je zmeraj nekje na istem,kolkor se dvigne se tudi spusti.VpraÅ¡anje je samo kdaj si dal notri,al pa če nalagaÅ¡ postopoma..ma si zmeraj na istem,vedno je nekje ista vrednost…zato ne vlagam več vanj….zaenkrat!
    To bi blo to o moji izkuÅ¡nji z E&S-om in Paribasom,za ostala dva pa nisem seznanje kako in kaj,čeprav Pioneer se mi zdi kar hud,samo je vpraÅ¡anje s katerim skladom od Pioneerja E&S razpolaga….o tem ne vem nič…

    lep pozdrav pinko palino;)

  30. Podjetje ERTRAG & SICHERHEIT, imenovano tudi E&S, sta ustanovila leta 1985 gospod Manfred Zettl in gospod Leopold Krauthaufer v Gradcu in danes deluje kot neodvisno podjetje, leta 1999 je od zveznega inšpekcijskega urada za vrednostne papirje dobilo koncesijo za podjetje s storitvami z vrednostnimi papirji.

    Podjetje E&S velja za neodvisnega svetovalca za naložbe v investicijskih skladih.

    Težišče naše dejavnosti se nahaja v

    • ustvarjanju
    • ohranjanju
    • zagotavljanju in
    • povečevanju premoženja.

    Naša filozofija vlaganja

    Ne ponujamo lastnih produktov in ne upravljamo vloženega denarja strank, temveč prodajamo izključno preizkušene, v Sloveniji za distribucijo dovoljene investicijske sklade mednarodno priznanih investicijskih družb.

    Pri izbiri produktov je glavna pozornost usmerjena na sklade, ki so se na trgu dolgoročno dokazali kot skladi s konzervativnim vodenjem, nadpovprečnimi donosi in se lahko tudi v težkih časih uspešno uveljavijo.

    Za vsak cilj ustrezna pot

    To velja neodvisno od tega, ali želite finančno zavarovati Vaš čas v pokoju, poskrbeti za izobraževanje Vaših otrok, načrtujete nakup nepremičnine ali želite preprosto izgraditi finančno rezervo, ki Vam bo nudila odprte vse možnosti.

    Za vsa Vaša vprašanja si vzamemo dovolj časa

    Dobra odločitev zmeraj sledi dobremu občutku. Še posebej, če gre pri tem za tako pomembno odločitev.

    Da boste Vi kot stranka dosegli Vaše individualne in osebne cilje s pomočjo angažiranega, odgovornega in potrebam prilagojenega svetovanja, tako kot oskrbe skozi življenje, je izrecen cilj našega podjetja. Cilj, s čigar realizacijo lahko obe strani dolgoročno veliko pridobita.

  31. Ma lepo vas prosim kaj pridobijo????

    Vi pridobite 900€!!!

    Jaz pa morem čakat par let,da pokrijem teh svojih 900€, ki sem jih vam dal za to da ste mi omogočili vlogo.

    Sej je vse lepo in prav samo vprašljive produkte imate!!!

    Gospodje,ki so vložili leta 1999,torej 8 let nazaj,še dandanes niso prišli na zeleno vejo!!!Kaj šele da bi iz tega kaj iztržili!!!!

    Mogoče bodo v prihodnosti imeli več sreče:))

    lep dan Å¡e naprej;)

  32. Pozdravljeni,

    ali ima slovenska izpostava kontaktne informacije, naslov, telefon ali se vse dogaja preko mreže,

    hvala in lep pozdrav

  33. Jaz bi samo rada dodala nekaj dejstev v zvezi z ljudmi po svetu. Večina ljudi zaradi prezaposlenosti naj bo to na delovnem mestu ali v družini nima časa, da bi si vzeli 1h na dan in se sprostili in uživali, kaj Å¡ele da bi gledali kakÅ¡no je stanje v skladih, kako se gibljejo delnice… Priznam, da če bi jaz imela to možnost (čas), da bi vsak dan pregledovala stanje skladov, bi se tudi sama odločila za določene sklade preko avstrijskih bank in podobno.

    Zato ti take storitve ponujajo različna svetovalna podjetja, med njimi tudi E&S, in zakaj nebi s tem, ko vsak dan pregledujejo in primerjajo sklade ter nam glede tega svetujejo, tudi nekaj zaslužili!? S temi 900€ se tvorijo plače svetovalcev.

    Resnica je tudi to, da noben od svetovalcev ne prisili nekoga k sklenitvi pogodbe z določenim skladom, svetovalec bo vsak sklad posebej razložil, če bo to vlagateljeva želja. Resnica je, da izpostavijo nekatere najbolj donosnejše sklade in tiste, ki so po svetu znani kot najbolj zanesljivi (preverljivo vse na internetu). To, da bi določene podatke prirejali sebi v prid, pa težko vrjamem ker svoje trditve podkrepijo z izpiski, ki jih lahko vsak preveri na internetnih straneh vlagalskih družb.

    Glede plač “nadrejenih” oz. menedžerjev, je že res da oni služijo tudi na tvoj račun, ampak saj je v vsaki firmi tako, vsak direktor služi na račun delavcev. Je pa res, da pri E&S-u lahko vsak, z res da veliko dela, pride do najviÅ¡je stopnje in je v bistvu na isti stopnji kot direktor, to pomeni da menedžerji nič več ne služijo na tvoj račun. S tem načinom je tudi logično, da ti menedžerji ne bodo metali polen pod noge ampak te bojo spodbujali k delavnosti, saj imajo tudi oni nekaj od tega (kar se ti v podjetju ne zgodi).

    Je pa druga resnica, da podjetje res zaposljuje nekatere “sveže” in Å¡e neizkuÅ¡ene ljudi na tem področju, zato pa organizira večkrat letno seminarje in večkrat tedenjsko ure za izobraževanje na tem področju.
    Ampak poznam osebno več primerov zavarovalniških družb, ki prav tako zaposlujejo tak kader.

    Osebno ne spadam med tiste ljudi, ki slepo zaupajo določenim družbam in se kljub veliki reklami pozanimam o slabih straneh določene družbe. Za konec bi pa rada izrazila še mojo željo, da bi osebe, ki so imele z podjetjem E&S kakršne koli slabe izkušnje, le-te delile z mano. Hvala!

  34. Se popolnoma strinjam s prejšnjim komentarjem. Zame je podjetje E&S eno najboljših podjetij, ki ti k napredovanju pomaga, si takorekoč sam svoj šef, dobro zaslužiš in imaš več prostega časa. V tem podjetju pomagaš sebi in drugim!!!
    Običajno sicer ne pišem v takih forumih, ker v njih običajno pišejo komentarje tisti, ki sicer znajo sanjati, a svojih sanj žal ne znajo, ne zmorejo ali pa preprosto nočejo uresničiti. Iz tega potem sledi večina nevoščljivih komentarjev. Najbolj pa jih skrbi to: kaj bo nekdo drug zaslužil. In to tisti, ki jim pomaga. Delajo pa v službah, kjer za 500 Eurov delajo za druge, pa je vse OK.
    Jaz osebno sem pred dvema letoma vložil svoj denar (95.000 EUR) v vzajemne sklade preko E&S. Plačati sem moral 900 EUR in 5% za upravljanje. Predstavnik E&S, moj finančni svetovalec je zaradi lepe količine vloženega denarja in provizije 900 EUR zaslužil okoli 2500 EUR. Del denarja sem vložil v Južno Ameriko, del v PFS, del pa v Vzhodno Evropo. Lani junija sem prestavil svoj denar Iz Vzhodne Evrope v Indijo. Vse to mi je svetoval moj finančni svetovalec. Danes imam v skladih 142.000 Eur. Je bilo zloglasnih 900 Eur vredno omembe?
    Pred enim letom sem še sam začel delati za E&S. V tem letu sem skupaj z drugimi (ker sam nisem bil strokovnjak) pomagal mnogim, ki so me poslušali. Dobro sem zaslužil (okoli 20.000 EUR v enem letu), vlagatelji pa tudi.
    Je 900 EUR veliko?

  35. Minilo je že več kot eno leto od mojega prvega zapisa in žal situacija še zmeraj ni nič boljša. Podjetje še zmeraj efektivno ni vidno na Internetu. Zapisi v teh komentarjih pa letijo v obe smeri. Sicer jih je lepo brati ampak ostajam pri svoji prvotni trditvi:

    Podjetju, ki mi prodaja znanje in se do danes ni naučilo uporabljati Interneta ne zaupam.

  36. Na tej strani lahko vidite, da je zadeva povsem normalna. E&S je povsem na dnu strani pod Å¡tevilko ena!

  37. ne morem si kaj da nebi komentiral teh vec kot zaljivih obtozb, ki so ocitno zrasle na zelniku nepouceni osebi
    xx Podjetje do nedavnega sploh ni imelo dovoljenja za trženje teh skladov, ker zakonodaja da ni tega omogoča a so jih vseeno tržili
    //ta trditev absolutno ne drzi, podjetje ima drzavno koncesijo, ki jo je pridobilo leta 1999, nobeno podjetje, ki se ukvarja z trzenjem skladov ne more kar tako delovati brez usakrsnih potrdil in koncesij. kot drugo nekaj casa je veljal zakon da tuja podjetje ne smejo trziti skladov, ce le-to ni zastopano od slovenskega podjetja, torej je e&s nekaj casa delal pod okriljem medvesek pusnik, zdaj pa je samostojno in ima vsa dovoljenja za delovanje saj ne more nobeno podjetje kar tako trziti skladov!!!
    xxPri vlaganju v te tuje sklade me slovenska zakonodaja ne varuje in če gre karkoli narobe moram iskati pravno pomoč v tujini.
    //se ena napacna trditev, ravno zato mora podjetje pridobiti drzavno koncesijo ce zeli delovati, to koncesijo izda agencija za trg vrednostnih papirjev in to samo zato da se zavaruje koncne vlagatelje torej stranke in ne ni vam potrebno iskati pravne pomoci u tujini!!!
    xxMenda si posredniki jemljejo neverjetno visoke vstopne in izstopne provizije kar ni običajna praksa.
    //se ena popolnoma zgresena trditev, mi si ne jemljemo nobenih vstopnih in iztopnih stroskov, nasi stroski so predstavljeni na zacetku in ko jih enkrat poravnate si z tem kupite svetovanje za celo zivljenje, ti stroski so vam pa usi predstavljeni se preden karkoli podpisite, mi jih usaj povemo, ker prikriti stroski so najdrazji stroski, pri nas jih poznate!!!
    xxPosredniki oz. osebni svetovalci naj bi bili plačani glede na efektivnost novačenja. To pa pomeni, da jim ni v interesu svetovati vlagateljem naj še malo počakajo z vlaganjem in je njihova objektivnost vprašljiva.
    //smo popolnoma neodvisni od vseh dejavnikov, nase svetovanje je objektivno, ker ce mi nimamo produkta ki ga stranka zeli ja pac ne bomo sklenili pogodbe in ji svetujemo kaj drugega, ravno po temu atributu poleg drugih je nase podjetje najbolse za stranke, ker smo neodvisni svetovalci!!!
    xxGovora je o nekem mrežnem marketingu. Sicer poudarjajo da to ni enako kot piramidne igre ampak že to da je potrebno poudarit da to ni legalno mi zbuja dvome.
    //tukaj se poraja vprasanje ali sploh veste kaj je mlm (multi level marketing), uprasajte kateregakoli ekonomista kaj je to, ja vedel bo ker jih o teh sistemih ucijo tudi v solah tako srednji kot na faksu, naj se dodam da so usa uspesna ali nova podjetja organizirana tako, ker je ogromno izobrazevanj, plus da se najbolse se nagradi, tak sistem je vec kot legalen in najbolj uspesen!!!
    xxOpozorilo Agencije za trg vrednostnih papirjev
    //naj se to omenim podpresednik atvp je g. gantar predsednik kdja torej konkurence, naj se dodam da to u tujini ni legalno ampak u sloveniji je tako ali tako use dovoljeno toda s casoma nebo ker ne pozabite smo u eu, legalno pa ni zato ker ne more biti ista oseba clan upravljalske druzbe in pa atvp, torej zakaj da ne recem pljuvajo po drugih, ja ce pa imajo moznost…

    za konec se to, preden spet komentirate o necem, da ne recen, ko nimate pojma premislite dvakrat in priporocam da se kdaj oglasite u tem podjetju in povprasate kako u resnici deluje!!!
    hvala, sodelavec e&s

  38. Lepo si to povedal. Se strinjam in se vec bi lahko povedal, ampak ne bom zgubljal casa, ker grem pisat pogodbe!

  39. GreÅ¡ pisat pogodbe ja…..samo vpraÅ¡anje če boÅ¡ kakÅ¡no sklenil:)))))

  40. Pozdravljeni,

    Ker se tudi sam zanimam za vlaganja v sklade in ker s tem nimam izkušenj,bi prosil za par informacij.Zgoraj je bilo omenjeno,da drugi tuji skladi prav tako omogočajo enake ali celo večje donose kot e&s,vendar ni potrebno plačati teh 900 evrov.
    1.Kateri skladi bi naj to bili?
    2.S katerimi skladi imate najboljše izkušnje?
    Zahvaljujem se vam za odgovore.

  41. malo pogledajte sklad Hypo South Eastern European Opport.T pa to brez 900€…

  42. Sm bil na njihovih predavanjih, in za moje pojme E&S prodaja take BUÄŒE da glava boli :D… Njihov svetovalec mi je naprimer odsvetoval da bi dal del premoženja na balkan…Pa sem ga samo debelo pogledal…Na predavanjih pa tista Jovičevička al karkol že je samo forsera sklad BNP Paribas First Selection, in kaže donose od leta 2003 naprej…sem ji pa reku če ma graf od leta 2000 naprej je bla pa sam tih(borzni zlom)…Da je človeku kar slabo…In pol folku govori o neki varnosti in podobnem… Pa sram naj jih bo!!!

  43. Folk E&S je nategovanje…Raje si poiščite ustreznega in NEODVISNEGA finančnega svetovalca, pa njemu dajte 900€…rezultat bo očiten…

  44. Prvo naj se malo predstavim. S skladi sem se spoznal na začetku leta 2006 – od nekoga, ki je tržil PFS. V bistvu me je že čisto prepričal in sem mislil že vložiti. Bila sva zmenjena za podpis pogodbe in da dam denar v ponedeljek, vendar je pri njem nekaj priÅ¡lo vmes in je imel čas Å¡ele v četrtek. Zgodilo se je pa, da v torek nisem imel nič dela in začnem malo brskati po vzajemnih skladih, kjer sem videl, da bi storil ogromno napako (sicer nihče ne ve kaj bo v prihodnosti – morda se donosi paribasa spremenijo). Na podlagi podatkov in pogovorov z bančnimi uslužbenci, obiskov KD-jevih točk,… sem se odločil za vlaganje v tri sklade (Probanka Beta 80%, Osteuropa 12%, Eurasien 8%), kamor sem vložil preračunano dobrih 5.000€ (konec februarja), od takrat sem vložil Å¡e po manjÅ¡ih zneskih (~100€-200 okrog 30-krat. Žal sem vložil dva meseca pred veliko korekcijo, zato mi je vrednost kar padla (prav tako je padla tudi PFS-ju – pravzaprav Å¡e bolj). Avgusta sem dodal Å¡e sklad MP-Balkan ~2000€ in oktobra Å¡e sklad Probanka Novi Trgi ~1500€. Svoj portfelj vodim na financni točki, kjer lahko dnevno vidim stanje, ki ga imam, lahko pa tudi pogledam stanje, ki bi ga imel če bi vlagal v PFS (pri PFS-ju nisem upoÅ¡teval stroÅ¡ke nakupa – torej nakazilo prek neta ali položnica). S svojimi skladi sem trenutno 6500€ v neto plusu – torej z upoÅ¡tevanjem vseh provizij – s PFS bi pa bil trenutno 770€ v minusu.

    Pod razmislek, recimo da smo začeli vlagati v PFS ob ustanovitvi – zdi se mi da leta 1999. Vrednost točke danes Å¡e ni dosegla te nominalne vrednosti. Torej bi bili poleg tistih začetnih 900€ minusa in vstopne provizije Å¡e v minusu zaradi nižje vrednosti VEP-a. Več kot bi vložili več bi bili v minusu.

    Pozitivne izkušnje tu dajejo samo akviziterji sklada PFS in totalni nepoznavalci financ, ki so vložili v PFS in jim akviziterji pač nekajkrat na leto poved, da je točka zrasla ali padla. Ti pač ne vedo, da je drugje zrasla za oh in oh procentov.

    FOLK NE NASEDAJTE. Karkoli imate namen dati v PFS, dajte raje v en globalen sklad in boste imeli dosti več denarja.

  45. Å e nekaj. Akviziter je na tistem sestanku prepričal mojega prijatelja, kljub mojim argumentom se je vseeno odločil za vlaganje v PFS in sta se dobila v četrtek ter podpisala pogodbo – bila je v nemščini. Po določenem času je prijatelj videl, da ne bo nič z obljubljenimi 12% letno saj ima po približno 450 dnevih Å¡e vedno 850€ izgube. Je pa prenehal z vplačili v PFS in se odločil za vlaganje v dva druga sklada januarja letos. Sedaj ima že kar lep dobiček ~20% na naložbah v teh dveh skladih. Sicer sedaj, ko se Å¡e kdaj dobiva s kislim nasmehom na obrazu pove, da je bila pač to dobra Å¡ola in da vsaka nekaj stane a nato vseeno doda, da mu je zelo žal da ni takrat malo bol pogledat podatke od drugih skladov ampak na vrat na nos vplačal v PFS, ki so mu obljubljali 12% letno.

    Torej: Paribas First Selection je sklad, ki ne ponuja izrednih možnosti vlagateljem, temveč predvsem prodajnim agentom. To, kakšno tradicijo in ugled da imajo skladi, v katere vlaga, ter banka BNP Paribas (od prodajnika do nje je zelo daleč), pa ni nobena garancija donosa in tudi tega ne, da ne boste imeli izgube, kar je lepo razvidno iz grafov gibanja točke VEP sklada.

    PFS je žal “fensi pojem” tujega vzajemnega sklada za osebe, ki ne vedo o naložbah popolnoma nič.

  46. Od 1.11.2007 v nov zakon MIFID. Predpisuje zakonske direktive o trgu finančnih inštrumentov (ZTFI). Govori o poenotenju finančnega trga v vseh članicah EU.
    Zanimiv je 32.člen stran 25, 2.točka, ki govori, da:

    V Republiki Sloveniji lahko investicijske storitve in posle opravlja:

    2. investicijsko podjetje države članice, ki ni banka ali posebna finančna institucija in ki v skladu s tem zakonom ustanovi podružnico v Republiki Sloveniji oziroma je v skladu s tem zakonom upravičena neposredno opravljati investicijske storitve in posle v Republiki Sloveniji,
    Preberite tudi 178.člen (stran 83).

    Po domače:
    E&S lahko nudi vse produkte, ki jih ponuja podjetje E&S Avstrija in to URADNO na področju naše preljube državice.

  47. folk vi k to pišete nimate pojma o skladih itd.. raj pridte na info pa se sami prepričite kaj ja in kaj ne.. sm slišu to pa baje je to.. pi..pa pejt pogledat al je res al ni..
    jz vlagam in sm ful zadovoln se posebaj s strukturo 1320.. lp

Comments are closed.